Kamniška urgenca do nadaljnjega ostaja

Organizacija dežurne službe ostaja, kot je bila. Šele po večletnem prehodnem obdobju se bo stroka na osnovi podatkov iz dispečerskih centrov ponovno odločala, ali bo posegla tudi v organizacijo dežurne službe in če, kako.

nmp-kamnikV zadnjih nekaj tednih je še posebej v Kamniku in Komendi predlog Pravilnika o delovanju nujne medicinske pomoči dvignil kar nekaj prahu. Kaj ga tudi ne bi, saj je predvideval ukinitev urgentne službe, ki jo izvaja kamniški zdravstveni dom. Izziva smo se člani posameznih političnih strank in civilnih iniciativ lotili na zelo različne načine, kako uspešni smo bili, pa boste seveda lahko ocenili krajani sami.

Bodimo realni ­– novi pravilnik o delovanju nujne medicinske pomoči prinaša kar nekaj izboljšav. Na primer nova dispečerska centra, ki bosta poleg že obstoječega imela natančen pregled, kjer in na kakšni vožnji je kateri od reševalnih  avtomobilov. Poleg tega bodo v vseh ekipah enako usposobljeni reševalci, v urgentnih centrih pa jih bodo pričakali zdravniki specialisti urgentne medicine. Za LO SMC Kamnik Komenda je ključno, da z novim pravilnikom tudi prebivalci naših dveh občin samo pridobivajo. Zato smo v preteklih tednih s strokovnimi argumenti, povezanimi z uveljavitvijo pravilnika, seznanili tako ministrico za zdravje kot tudi organe stranke SMC. Pri tem velja poudariti, da smo poleg strokovnih argumentov naših članov posredovali tudi argumentacijo, ki jo je pripravilo vodstvo Zdravstvenega doma dr. Julija Polca v Kamniku. Zato še s toliko večjim veseljem sprejemamo nedavno odločitev ministrice za zdravje, da se uvede daljše prehodno obdobje uvedbe nujne medicinske pomoči, katerega trdno podpira tudi poslanska skupina SMC. Pri tem še posebej pozdravljamo stališče, da v prehodnem obdobju ostane trenutno stanje nespremenjeno – tako glede ambulant kot dežurnih služb.

Povedano enostavneje – v prehodnem obdobju, ki bo sledilo uveljavitvi novega pravilnika, sprememb v organizaciji nujne medicinske pomoči ne bo. V tem času bo stroka natančno analizira intervencije na nivoju celotne države ter z dispečerskih centrov pridobila zelo zanesljive podatke o tem, koliko časa je potrebnega, da medicinska ekipa lahko ustrezno odreagira. Šele na podlagi te analize se nato lahko ocenjuje, ali se bo posegalo tudi v organizacijo dežurne službe in če, kako.

Naj na tem mestu še enkrat jasno poudarimo: tudi v prihodnosti si bomo člani in vodstvo LO SMC Kamnik Komenda trdo prizadevali za vse rešitve, ki bodo zagotavljale boljše storitve za vse državljane. Novi pravilnik z daljšim prehodnim obdobjem ohranja  sedanjo organizacijo neprekinjenega zdravstvenega varstva in ji dodaja dobro organizirano nujno medicinsko pomoč. To pomeni, da bomo na boljšem prav vsi.