Član LO SMC Kamnik-Komenda Rok Novak je postal predsednik podmladka SMC

Veseli smo, da smo na dan 2. obletnice stranke SMC dobili svoj pomladek – SMC mladi. Danes je na sedežu stranke namreč potekalo ustanovno srečanje, kjer so mlade članice in člani izvolili svoje vodstvo, organe podmladka ter potrdili statut in manifest podmladka. Predsednik SMC mladi je postal član lokalnega odbora SMC Kamnik Komenda Rok Novak, podpredsednica Anja Jankovič in podpredsednik Nejc Šporin.


SMC mladi 01 (2)

Vsi trije kandidati za predsednika so prisotnim predstavili svojo vizijo in prve projekte, ki bi se jih lotili ob nastopu mandata. Izvoljen predsednik SMC mladi  Rok Novak je napovedal, da bo eden prvih projektov podmladka urejanje stanovanjske problematike oz. stanovanjske zadruge. Novak je izpostavil, da “smo mladi vedno gonilo sprememb in odprtosti, občine, država in svet potrebujejo naš glas, našo voljo in naš zanos. Ni dovolj, da pasivno stojimo in gledamo kako svet beži mimo nas, potrebno se je dvigniti in z močnim, udarnim glasom spregovoriti, kaj je prav, kaj je potrebno storiti in kakšen svet si mladi želimo v prihodnosti”. Izpostavil je tri prioritete: enake možnosti, trajnostni razvoj in krožno gospodarstvo, ter digitalizacija.

SMC mladi 01 (7)

Predsednik stranke SMC dr. Miro Cerar je današnjo ustanovitev podmladka označil kot zgodovinski prelom in spodbudo: »Mislim, da je to zgodovinski prelomni trenutek za našo stranko.« Poudaril je, da bodo SMC mladi postali enakopraven aktiven sogovornik v političnem prostoru: “Danes po vseh predstavitvah in razpravi vem, da bom mirno spal. Danes vem, da gledam prihodnost SMC, ki sega daleč naprej. Sem pomirjen, vesel, pa tudi nekoliko vznemirjen. Pričakujem, da nas boste mladi poživili s svojo ustvarjalnostjo, inovativnostjo, idejami, predvsem pa energijo, ki ste jo pokazali.” Spomnil je, da so številni mladi sodelovali že pri ustanovitvi SMC, danes pa so na ustanovitvi podmladka.

Generalni sekretar SMC dr. Erik Kopač je dejal, da mu je v čast, da je lahko uvodni govornik na ustanovnem srečanju SMC mladi, ki se dogaja ravno dve leti po ustanovnem kongresu same stranke: “Upam, da vas mlade prevevajo podobni občutki in čustva, ki so nas, ko smo ustanavljali to stranko. Stranka vam bo vedno stala ob strani, vam pomagala in dajala popolno podporo pri lastnem avtonomnem delovanju. SMC je usmerjena v prihodnost in mladi ste prihodnost. Bodite drzni in inovativni, da boste “mami stranki” pomagali s to svojo drznostjo in inovativnostjo reševati ne samo probleme, ki se tičejo mladih, ampak tudi probleme, s katerimi se soočamo. Želim vam srečno pot!” Mladim so podporo izkazali tudi poslanci in poslanke ter starejši strankarski kolegi .

Uvodoma so SMC mladi v svojem manifestu zapisali: “SMC mladi verjamemo, da je svoboden posameznik tisti, ki lahko z odgovornimi dejanji sooblikuje pravično in demokratično družbo na temeljih socialno liberalnih vrednot. Naš cilj je družba, kjer bomo generacije mladih živele dostojno, imele možnost pridobiti dobro izobrazbo, bile slišane v družbi in tako tudi same postale nosilke sprememb.”

Kratka predstavitev predsednika SMC mladi Roka Novaka:

“Racionalnost, poštenost, enakopravnost, trajnostni razvoj in podjetnost. To so vrednote, ki zaznamujejo mene, 24-letnega študenta varstva okolja in ekotehnologij, iz Kamnika. Družbeno sem aktiven že od 15. leta, ko sem prvič začel aktivno sodelovati pri sooblikovanju politik do mladih na lokalnem nivoju in sodeloval pri pripravi mnogih projektov, ki so opozarjali na problematike, ki se dotikajo mladih, trenutno imam vlogo generalnega sekretarja v Mladinskem svetu Kamnik. V času študija sem aktivno zagovarjal interese študentov kot podpredsednik študentskega sveta in predstavnik študentov v akademskem svetu. V SMC sem postal aktiven že zelo zgodaj, zlasti pri naših prvih lokalnih volitvah, od takrat pa se je moj angažma le še stopnjeval. Vodim pomemben projekt s področja preprečevanja nastajanja odpadkov, v okviru katerega sem organiziral tudi zelo uspešno okroglo mizo, aktivno sem sodeloval tudi pri referendumski kampanji konec leta 2015 in že od vsega začetka pomagam pri pripravi terena za ustanovitev podmladka.”

Roku Novaku za izvolitev čestitamo tudi v lokalnem odboru SMC Kamnik-Komenda in mu želimo uspešno in učinkovito vodenje podmladka SMC.